"פארק החורשות" המתפרש על פני שטח של כ- 400 דונם, הינו השטח הציבורי הפתוח הגדול ביותר בדרום תל אביב. השטח עבר שינויים רבים במהלך המאה האחרונה ושרידים של בתי באר ובריכות השקיה הפזורים בינות לאורנים ואלונים צפופים, הם הד לעברו של המקום כשטח חקלאי לפרדסים של ערביי הסביבה.
בהתאמה לתכנית האב של תל אביב, שלב א' של פיתוח הפארק ביקש לממש מספר יעדים אסטרטגיים: יצירת מערכת להולכי רגל ואופניים שתקשר בין השכונות השונות המקיפות את הפארק ותחשוף את צפונותיו לקהל גדול יותר, חשיפת השכבות ההיסטוריות השונות של האתר, יצירת פארק בר קיימא בדגש אקולוגי וחיזוק הטבע העירוני הקיים במקום והוספת רבדים של פעילות לקהל. כל זאת תוך שימוש בפרטי פיתוח לפי הסטנדרט העירוני שיאפשרו תחזוקה קלה, בנוסף לפרטים המדגישים אלמנטים ייחודיים במרחב.
מערכת שבילים מייצרת קישוריות לסביבה ובתוך הפארק. רחוב עופר כהן הפך למדרחוב שלאורכו מספר כיכרות, פינות מנוחה ואמפיתאטרון, המאפשרים קיום אירועים ויוזמות של פעילות קהילתית מקומית.
סביב שלושת בתי הבאר ניטעו פרדסי הדר ומערכת השקיה משוחזרת מאפשרת מבט אל העבר החקלאי של המקום.
שטח גדול למתקני משחק ומגדל תצפית במרכזו מספקים אפשרויות בילוי לילדים. לצדם, בצל עצי פרי, נשתלו גינות תבלינים המהוות פינות מרגוע.
תכנית הצמחייה מתבססת על צמחיה מקומית או חקלאית והיא מעודדת את המשך התפתחות השטח כאתר טבע עירוני, אליו נוספה בריכה אקולוגית מוגנת עם מסתור לתצפית על הציפורים הרבות הפוקדות אותה.
שטחים רבים הושארו במצבם "הטבעי" עם פיתוח מינימאלי ואחזקה אקסטנסיבית. רוב מי הנגר נאספים בתחומי האתר אל אגני איגום נמוכים וטרסות ומשם מחלחלים לאקוויפר.
Info
לקוח:
עיריית תל אביב- יפו
צוות:
ברברה אהרונסון, טל בילינסקי, צביה פרידר, ניקולס פצ'רסקי, מאיה גיל, איריס רחמילביץ'.
אקולוגיה: עמיר בלבן
יועץ בנושא חקלאות מסורתית: ד"ר אבי ששון